Offerte & Contact
Case Study
VvE Marehof - Almere
De Marehof is een van de oudste woon-/winkelcomplexen in Almere, maar de verlichting is klaar voor de toekomst.
Bert Klompenhouwer is manager in de bouw en technisch directeur van een aantal grote VvE’s in het land. Op zijn kantoor in Putten vertelt hij over één zo’n VvE: de Marehof te Almere, een wooncomplex van zo’n 285 apartementen met winkels op de begane grond. Vorig jaar werd door ThinkLED alle algemene verlichting vervangen door ledverlichting.
“De Marehof is een van de oudste wooncomplexen van Almere,” vertelt Bert. “Tussen aanhalingstekens dan, want het is maar net wat je in Almere oud kunt noemen.”
In 2014 was de oorspronkelijke verlichting van de Marehof nodig aan vernieuwing toe: “We moesten een keer gaan vervangen,” aldus Bert, “de armaturen waren echt afgeschreven. En we wilden ook energie gaan besparen.”
In samenspraak met de bewoners werd er gekeken wat het beste bij de Marehof zou passen.
Offertes werden aangevraagd, besparingen berekend, en terugverdientijden vergeleken.

Uiteindelijk werd er besloten om voor ledverlichting te kiezen, hoewel Bert aanvankelijk zijn bedenkingen over de terugverdientijd had. Hij vertelt:
Al die berekeningen neem ik met een korreltje zout.
“Al die berekeningen neem ik met een korreltje zout. Ik probeer het altijd nuchter te benaderen: als jij 100 euro aan stroomkosten uitgeeft dan kun je er geen 100 euro op besparen. Daar gaat het om. Ook die ledverlichting kost energie.”

Daar is natuurlijk niets tegenin te brengen. Waarom dan toch voor ledverlichting gekozen?

“Die terugverdientijd, dat is een theoretisch percentage, maar dat het veel minder gebruikt dan een TL-armatuur daar ben ik van overtuigd. En het vervangen van TL-lampen geeft op een gegeven moment een probleem,” legt hij uit. “Die zijn toch altijd wel gauw doorgebrand, en met name bij de grote complexen is er altijd wel een TL die kapot is. Dan moet er toch iemand die daar woont het TL-licht gaan vervangen, en dat gebeurt dan vaak niet. Doordat led een veel langere duur heeft kan je dat beter bijhouden.”
Die terugverdientijd, dat is een theoretisch percentage, maar dat het veel minder gebruikt dan een TL-armatuur daar ben ik van overtuigd.
In de parkeergarage hebben we gebruik gemaakt van bewegingssensoren. Een deel van de verlichting brandt alleen ‘s nachts, en een deel brandt als je niet in de buurt bent op 30%
https://www.thinkled.eu/image/cache/catalog/marehof-parkeer1-crop-375.png
Een markt van de kleinere, wendbare speler.
De VvE Marehof ging uiteindelijk in zee met Peter Stolk en zijn bedrijf ThinkLED. Er was ook een aantal grotere firma’s benaderd offertes, maar toen één van die firma’s vervolgens ook bij ThinkLED aanklopte voor hulp met de offerte was het duidelijk dat dit een markt is van de kleinere, wendbare speler.

En zo verving ThinkLED alle algemene verlichting van de Marehof door ledverlichting: in de gangen en trappenhuizen, op de portieken, in de parkeergarage en de bergingen. In totaal ging het om zo’n 800 armaturen en lampen.

“In de parkeergarage hebben we gebruik gemaakt van bewegingssensoren,” vertelt Bert. “Een deel van de verlichting brandt alleen ‘s nachts, en een deel brandt als je niet in de buurt bent op 30%. Kom je in de buurt van het armatuur dan gaat hij 100% branden. Het bespaart energie, en met die 30% heb je toch in ieder geval het gevoel dat het veilig is.”
Waarom koos VvE Marehof voor ThinkLED? In eerste instantie ging dat toch over “de directe kosten.” Maar de positieve, klantgerichte insteek van ThinkLED gaf de doorslag. Hij legt uit:

“Ik zit mijn hele leven in de bouw, en men zegt vaak ‘Ik ga voor kwaliteit,’ maar het komt neer op het laatste getalletje op de offerte. Negen van de tien keer ga je op de goedkoopste af. In dit geval kwam daar bij: Peter Stolk van ThinkLED heeft een hele positieve indruk gemaakt. Hij heeft ons eerst meegenomen naar een ander project om dat te laten zien. Uiteindelijk hebben de prijs en zijn positieve insteek de doorslag gegeven.”

Ook over de uitvoering is Bert tevreden:

“De montage gebeurde door één persoon, wat aan de ene kant vrij lang duurde; ThinkLED is een persoonlijk bedrijf. Het grote voordeel is dat er hierdoor heel weinig overlast geweest is. De monteur werd intensief door Peter begeleid. Een ander groot voordeel vond ik dat als je Peter belde, of het nou ‘s morgens vroeg was of ‘s avonds laat, hij reageert altijd en hij komt zo snel mogelijk.”

Ook de bewoners zijn zeer tevreden:

“De reacties zijn goed, positief. De sfeer, het gebouw; het ziet er veel aantrekkelijker uit. Het is beter verlicht, vriendelijker.”

Niet alleen is de Marehof nu prachtig verlicht, door de zeer zuinige ledverlichting en het gebruik van sensoren wordt er enorm bespaard op de energierekening. Een van Almere’s oudste complexen is klaar voor een duurzame toekomst!
De Marehof is een van de oudste woon-/winkelcomplexen in Almere, maar de verlichting is klaar voor de toekomst.
Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op voor vragen of een offerte