Offerte & Contact
Case Study
Westerkaap 1 en Westerkaap 2, Amsterdam
ThinkLED denkt mee. Bij een VVE in Amsterdam West kun je dat goed zien.
Hoe koppel je de toenemende vraag naar woningen in Amsterdam aan datgene waarvan er maar zeer weinig is: ruimte? Op enkele minuten lopen vanaf Amsterdam Centraal, gelegen aan de zuidoever van ‘t IJ, is die vraag beantwoord. In 2008 werd er op het Westerdok een opmerkelijk wooncomplex in gebruik genomen waarvan de apartementendichtheid groter is dan waar ook in Nederland. Maar van een krap gevoel is geen sprake, want door ruime binnenplaatsen te combineren met een slimme indeling is het geheel een luxueuze woonoptie met alle gemakken die de moderne mens zich kan wensen. En dat in hartje Amsterdam!

De slimme verdichting die het gevolg is van deze manier van bouwen vraagt natuurlijk ook om slimme verlichting. Twee grote VvE’s van het complex, die samen zo’n 350 apartementen representeren, stelden zich daarom vijf jaar na oplevering de taak om over te stappen op ledverlichting. De technische coördinator van het project aan het woord:

“In het selectieproces hebben we een stuk of zes leveranciers bekeken, en we kwamen er heel snel achter dat er niet zoveel bedrijven bereid zijn om – ik noem het maar even ‘half-producten’ – te leveren.”

Wat bleek? De meeste bedrijven werken uitsluitend met kant-en-klare producten waarvoor de bestaande armaturen moeten worden verwijderd. Maar in de gangen, trappenhuizen en de parkeergarage van Westerkaap 1 en 2 zaten al prima armaturen; waarom die eruit slopen – met alle kosten van dien – om zuinigere verlichting aan te brengen? De coördinator:

“We zochten bewust naar een leverancier die verder wilde kijken dan het kant-en-klare product, en bereid was om mee te denken. We vonden ook: het moet groen zijn, en het moet recyclebaar zijn, en natuurlijk is het belachelijk dat je dan prima armaturen weggooit. En zo zijn we in die voorselectie bij ThinkLED uitgekomen.”

Was de bereidwilligheid om bestaande armaturen te retrofitten de enige overweging om voor ThinkLED te kiezen? Hij vertelt:

“Behalve dat je over energiebesparing praat, en initiële kosten, hebben wij nog een ander aspect ingebracht: de garantieperiode op de spullen. Normaal heeft een ledlamp een aantal branduren, en als je dat omrekent dan kom je op een aantal jaar uit. Maar dat wil niet zeggen dat de leverancier bereid is om de garantieperiode ook zo lang te laten zijn. ThinkLed was, vanwege de omvang van het project, wél bereid om daar een oplossing voor te vinden. Ze nemen die verantwoordelijkheid.”

Er waren ook onvoorziene aspecten aan het project, vooral doordat er voldaan moest worden aan wettelijke technische eisen:

“Een bepaalde verhouding van de armaturen moest met noodaccu’s worden uitgebouwd waar ledindicaties opzitten, om te zien of ze worden geladen of niet. Daar hebben we toch wel wat experimenten moeten doen om dat eindresultaat naar behoren te laten zijn, en dat heeft allemaal veel meer tijd gekost dan ingeschat. Ook van de exitbordjes bleken er twee keer meer te zijn dan we dachten, en daar hebben we besloten nieuwe componenten voor te gebruiken. ThinkLed is daar echter positief mee omgesprongen, in de vorm van: we hebben A gezegd, we zeggen ook B. Als leverancier hebben zij duidelijk gemaakt een project te willen waar de klant trots op is en waar zij als leverancier trots op kunnen zijn. Nou, dat hebben we erg gewaardeerd.”

Hoe reageerden de bewoners op de nieuwe verlichting in de garage, trappenhuizen en gangen van Westkaap 1 en 2?

“In eerste instantie zeiden mensen: het is best donker. Maar op dat moment was de noodverlichting nog niet aangesloten. Toen die wel was aangesloten zeiden ze: het is een fantastisch, constant, vrij licht. Iedereen was enthousiast. Bij zo’n project als dit is het ook altijd goed als je niks hoort, als ze niet eens merken dat er iets veranderd is. Dat betekent dat mensen over het algemeen tevreden zijn.”

En, zou hij bij een volgend project weer met ThinkLED in zee gaan?

“Jazeker. Maar we hebben ons wel vergist in de tijdfactor. Ik denk dat dat goed uitgelegd moet worden aan de klant. Wat belangrijk is voor zo’n traject is dat er een bedrijf is als ThinkLED dat samenwerkt met installateurs om turnkey-projecten te leveren, en ik denk dat dat ijzersterk is. In het meedenken, de garantieperiode, het totaalproject, en ook in de after service heeft ThinkLED ons tot nog toe niet teleurgesteld.”
We zochten bewust naar een leverancier die verder wilde kijken dan het kant-en-klare product, en bereid was om mee te denken.
Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op voor vragen of een offerte