Offerte & Contact
Case Study
De Rede van Rotterdam
De Rede van Rotterdam is een elegant wooncomplex aan de Maas. ThinkLED zorgde er voor een net zo elegante ledoplossing.
Op een steenworp afstand van de elegante Rotterdamse Erasmusbrug, misschien wel beter bekend als ‘De Zwaan’, bevindt zich de Laan op Zuid: een riante boulevard met in het midden een brede groenstrook waaroverheen om de paar minuten een geruisloze tram glijdt. Een scala aan moderne woonflats en talloze ondernemingen, van tandarts tot koffiehuis, geven de Laan op Zuid tegelijkertijd een gezellige en een professionele uitstraling: een woongebied van deze tijd.

Dat de wooncomplexen op Laan op Zuid ook met hun tijd meegaan zie je aan de algemene verlichting van De Rede van Rotterdam, een apartementenblok uit 2001 met zo’n 100 apartementen, verdeel over negen etages. Eind 2014 verving ThinkLED daar alle armaturen door ledverlichting. Dat kwam niet alleen voort uit noodzaak, maar ook uit de wens om duurzamer te zijn:

“De armaturen liepen op het einde van hun levensduur en moesten vervangen worden, maar de VvE wilde ook zeker energie gaan besparen.”
De armaturen liepen op het einde van hun levensduur en moesten vervangen worden, maar de VvE wilde ook zeker energie gaan besparen.
Aan het woord is Michael Wijnbeek, bouwkundig beheerder bij VvE Diensten Nederland voor de regio Rotterdam.
Hij adviseerde de VvE van De Rede van Rotterdam over het plaatsen van ledverlichting, en ook om daarbij voor de uitvoering ThinkLED te contracteren.
Wij hebben gewoon goede ervaringen met ThinkLED. Peter Stolk is heel erg klantgericht, en straalt vertrouwen uit
Was het bestuur van de VvE ook snel overtuigd?

“De eerste keer dat we het aangaven hadden mensen zoiets van: ledverlichting, dat is toch dat kille blauwe licht? Daar zitten heel veel mensen nog mee in hun hoofd. Maar toen ik het bestuur liet zien wat de mogelijkheden waren, en ook het terugverdienmodel voorlegde, zeiden ze gelijk: dat is fantastisch, dat willen we ook.”

Werden er, behalve ThinkLED, ook andere bedrijven overwogen voor het project?

“In een eerder stadium zeker,” vertelt Michael, “maar toen ThinkLED voor het project een offerte uitbracht kwam die gewoon 20% lager uit. Zoals het door ThinkLED werd gepresenteerd was ook heel overzichtelijk. Op één a4tje stond: dit is wat er nu zit, dit is wat er komt, dit is wat het verbruik nu is, dit is wat het wordt. Dat was gewoon veel duidelijker. Daarbij kwam nog dat andere partijen niet konden leveren wat ThinkLED kon leveren, met sensoren en dergelijke.”
Die sensoren blijken een cruciale rol te spelen in de energiebesparing.
Aan de ene kant zijn er lichtsensoren, waardoor de buitenlampen, die op de portieken hangen, pas bij het invallen van de schemering aanspringen. Dan zijn er ook nog (onzichtbare) bewegingssensoren voor de lampen in de gang. Normaal staan die lampen gedimd: ze gaan pas op volle kracht branden als men in de buurt komt. Maar zie je dan nog wel genoeg?

“Het is absoluut niet donker,” aldus Michael, “het geeft nog steeds voldoende licht om je goed te kunnen orienteren. Het is natuurlijk essentieel dat mensen geen vervelend ‘unheimlich’ gevoel kunnen krijgen. Zodra je komt aanlopen springt hij aan en hij blijft een paar minuten branden, en dan springt hij op een gegeven moment weer naar een lager niveau toe. Dat is voor mij wel de ideale manier om te kunnen besparen.”
En lukt dat een beetje, besparen?
Ik heb ook de meetrapportages gezien, je ziet de stroomopname aanzienlijk dalen.
“Ze kunnen het in ieder geval flink zien in de stroomrekening, er zijn 140, 150 lampen vervangen. Ik heb ook de meetrapportages gezien, je ziet de stroomopname aanzienlijk dalen. Behalve de besparing vanwege de sensoren gingen we van twee keer 26 watt per lamp terug naar één keer 12 watt, met behoud van de lichtsterkte.”
Zie je dat dan echt niet in de lichtsterkte, zo’n afname in wattage?

“Kijk, we hebben er eerst een paar als proef opgehangen,” vertelt Michael, “en de mensen zagen het niet eens! Er hingen drie lampen naast elkaar, en daarvan hadden ze er twee vervangen, en ik moest echt goed kijken voordat ik zag welke het waren.”
Dus iedereen is tevreden?
“Je krijgt niet heel veel feedback van de bewoners, maar het bestuur is uitermate content ermee. Het is nu gewoon fris en mooi helder.”

Zou Michael in de toekomst weer adviseren om met ThinkLED in zee te gaan?
Het bestuur is uitermate content ermee. Het is nu gewoon fris en mooi helder.
“Zeker. De offertes zijn altijd duidelijk, en vooral snel, dat is erg prettig. Er zijn partijen waar ik drie, vier keer moet appelleren, en dan krijg ik eindelijk iets en dat is dan nog onvolledig. Ook de uitvoering is lekker vlot gegaan: iets meer dan een week voor 140 armaturen.”

Waren er onvoorziene problemen?

“Nee. Ik heb één keer gehad dat er een lamp gelijk kapot was, en binnen no time was hij vervangen. ThinkLED doet daar niet moeilijk over. Voor ons is dat ook prettig, mensen huren ons in om hun belangen te behartigen, en willen verder geen gezeur hebben. Dus ik werk graag met partijen die hun afspraken nakomen, waar ik op kan bouwen.”
Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op voor vragen of een offerte